O leziune ligamentară a genunchiului, frecvent întâlnită – ruptură de ligament încrucișat anterior
Întâlnită în mod deosebit în rândul celor care practică sporturi, ruptura de ligament încrucișat anterior este o leziune ligamentară a genunchiului care poate fi tratată prin diverse metode de reconstrucție. Ne vom referi la aceasta sub abrevierea LIA în cele ce urmează. Te invit să descoperi câteva informaiți care îți pot fi utile vizavi de această problemă medicală, respectiv ce poți face, unde te poți trata eficient.
Ruptura de ligament încrucișat anterior
Acest ligament joacă un rol important în stabilitatea genunchiului, iar înțelegerea rolului său poate fi făcută numai dacă discutăm pe larg despre acesta. Genunchiul, respectiv articulația acestuia, intră în categoria părților din corp cu caracter deosebit de complex. Aceasta este alcătuită din trei oase – femur, tibie și rotulă. Aceasta din urmă îndeplinește rol protector, iar cele trei împreună sunt legate prin ligamente. Se disting prin faptul că sunt deosebit de puternice și au rolul de a ține oasele în contact, stabilizând cu succes genunchiul. Putem să le comparăm cu niște sfori, pentru că acționează similar cu acestea.
În genunchi există 4 tipuri de ligamente: colateral medial, colateral lateral, încrucișat posterior și încrucișat anterior. Ne vom referi în cele ce urmează la ligamentul încrucișat anterior.
Despre acesta trebuie să știm că traversează centrul genunchiului în diagonală, îndeplinind un rol bine stabilit – previne deplasarea anterioară a tibiei, asigurând și stabilitatea rotațională totodată. Fascicula localizată posterolateral a acestui ligament îndeplinește rol de stabilizare rotațională, iar cea localizată anteromedial ajută la stabilizarea antero-posterioară.
La ce se refera ruptura de ligament încrucișat anterior?
Ruptura de ligament incrucisat anterior este o leziune destul de frecvent întâlnită, localizată la nivelul genunchiului, la fel de „populară” ca și întinderea de ligament. Poate fi vorba despre o ruptură parțială sau totală – când se rupe un fascicul sau ambele.
În cele mai multe dintre cazuri ruptura se produce la nivelul ambelor fascicule. Acestea sunt asociate cu leziuni ale altor structuri localizate în genunchi – pot fi diverse ligamente, cartilajul articular, meniscul.
Ce cauze și factori de risc există pentru LIA?
Situațiile în care se poate produce o astfel de ruptură pot varia. Spre exemplu, unii pacienți se aleg cu o astfel de leziune în urma unei schimbări rapide de direcție. În cazul altora este o consecință a aterizării incorecte din săritura, decelerări și opriri bruște la alergat, impact direct în sporturi ca rugby sau tackling.
În rândul femeilor practicante a unor sporturi de performanță, riscul de LIA este mai crescut decat în cel al bărbaților. Există explicații în acest sens: diferențe de forță musculară, de control neuromuscular, de condiție fizică. Poate fi vorba de laxitatea ligamentară crescută sau de diferențe de ax la membrele inferioare sau de conformație a pelvisului, de rezultatul acțiunii estrogenilor vizavi de structurile ligamentare.
De obicei, LIA este întâlnită în rândul celor care sunt foarte activi sau sportivi de performanță. Desigur, vor fi sportivi mai predispuși decât alții, în funcție de activitățile desfășurate.
Ce faci în caz de ruptură de ligament încrucișat anterior?
E necesară intervenția specializată, iar Clinica Masaya îți pune la dispoziție servicii medicale profesionale, care te ajută să depășești cu succes, cu o vindecare eficientă a zonei. Citește pe site-ul clinicii despre simptomele LIA, despre faza de diagnosticare și examinare pe care o realizează medicul specialist și despre tipurile de tratament. Care este cel potrivit pentru tine va stabili în momentul consultației, expertul.