Trucuri pentru a găti mai repede
Ador să gătesc. Aș petrece ore întregi în bucătărie și aș încerca tot felul de minunății. Nu am răbdare la plating, dar îmi place să prepar tot felul de mâncăruri gustoase, să improvizez, să simt aromele. Lipsa timpului însă mă face să optez de multe ori pentru mâncăruri rapide sau să fiu mereu în căutare de trucuri pentru a găti mai repede.
Bineînțeles, aragazul meu merge la foc mare mereu, pentru că nu am timp să stau să gătesc la foc mic, dar asta nu este de ajuns. Uneori mi-aș dori să bat din degete și să fie pusă masa, oricât de mult mi-ar plăcea să gătesc.
Ce trucuri pentru a găti mai repede am învățat?
Știți voi, nevoia te învață cel mai bine. Și uite așa, experimentând, am ajuns să găsesc câteva trucuri.
- Când vreau să fac două feluri de mâncare, aleg să fac unul din ele la cuptor. În felul ăsta, se gătesc în același timp. De exemplu, imediat ce pun ciorba la fiert, în timpul rămas până la următoarea etapă, am pregătit și niște pulpe la cuptor.
- Îmi pun verdeața gata tăiată și porționată la congelat. Chiar dacă îmi ia timp mai mult când le pregătesc pe toate odată, economisesc mult când scot direct punguța și o arunc în oală.
- Când am de fiert carne de pasăre de țară, folosesc o oală sub presiune. În timp ce carnea fierbe, îmi pot face cu brio altă treabă sau chiar și un alt fel de mâncare. Plus că nu mai stau câteva ore să aștept după ea, ci e gata în 30-40 de minute.
- Aleg de multe ori preparate care să nu necesite și garnitură separat: cartofi cu carne la cuptor, legume cu pește, orez cu carne…
- Folosesc pungile de gătit, când fac pui. Pui carnea în pungă, punga la cuptor și o oră nu mai ai grija ei.
- Reciclez mâncarea. Dacă mai rămâne carne de la friptura de ieri, o poți folosi în sendvișuri, salate. Dacă mai rămân chifteluțe, ai făcut în 10 minute un sos și ai alt fel de mâncare.
Trucuri pentru a găti mai repede și mai eficient cu siguranță mai sunt, dar eu vi le-am spus pe cele folosite frecvent de mine, atunci când sunt în criză de timp. Plus rețetele rapide, bineînțeles (paste, piept de pui cu diverse, cartofi copți, pâine în ou etc.)
Vouă vă place să gătiți? Ce fel de trucuri folosiți în bucătărie?
Îmi place să gătesc, dar nu tot timpul și mi-e ciudă. Aleg rețete ușoare, care sa nu îmi ia mult timp, de cele mai multe ori. Inca culeg informații utile, ca ale tale pentru gătit. Sînteți adorabili în poză, iubire adevărată!
Nu pot să zic că e cea mai mare plăcere a mea, dar gătesc. Foarte utile sfaturile tale.
Folosesc și eu trucurile 1,2,4,5. Dar sunt norocoasă: lui Andrei îi place să gătească, așa că atunci când nu am eu chef, intră el în acțiune sau dacă vreau să gătesc ceva mai complicat mă ajută 🙂
Si eu ador sa gatesc!!!!! Si ce-i mult strica, asa ca uneori cand trebuie sa gatesc pentru turistii mei mai multa vreme, gata cu placerea. Reciclarea o folosesc si eu.
Foarte utile trucurile. Mie îmi place să gătesc doar când am chef. Partea cu garniturile o fac și eu.
Foarte utile sfaturile tale. Și nouă ne place să gătim mult. Și multe din trucurile tale le aplic și eu. La fel facem și noi cu carnea care ne rămâne, o saltă sau sendvișuri calde. Cât fierbe ciorba și am ceva și la cuptor, pregătesc repede niște brioșe. Când e gata friptura, cuptorul e deja cald și bag brioșele. Cât mâncăm e gata și desertul. Pun mereu în congelator punguțe cu legume și verdețuri.
Și da, să știi că și eu câteodată aș vrea să vină o zână bună să pună masa. 🙂 Îmi pace să gătesc, dar câteodată doar aș sta. 🙂
Sincer nu prea îmi place să gătesc,dar trebuie ,că altcineva nu are cine să-mi facă,dacă nu fac eu ,nu face nimeni ,soțul meu nu știe să gătească absolut deloc ,nu are cine să mă înlocuiască ,așa că …,chiar dacă nu-mi place sau îmi place tot eu trebuie să fac .
Imi plac trucurile in bucătărie fiindcă si eu incerc sa.mi scurte timpul de gătit cat mai mult. Imi place sa gătesc, dar daca imi ia mai mult de o oră ma enervează :))
Utile trucurile tale… bravooo
Da, sunt trucuri utile, o parte le folosesc si eu. Ma ajuta dezghetatul carnii in prealabil, taiatul legumelor in bucatele mici sau chiar gatitul pe doua focuri simultan (pentru o mancare cu sos de exemplu) si combinatul dupa. Apoi am multe retete rapide, cus-cus, salata de paste, bruschete. Sau poti gati o friptura mai mare si asorta cu diverse garnituri rapide la mese diferite (orez, legume la abur, salata, piure de cartofi sau de alte legume – morcovi, mazare, linte).