Despre viața de student în Marea Britanie
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o țară unică, o uniune politică formată din 4 țări: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Este patria reginei Elisabeta a II-a și a unora dintre cele mai faimoase universități de pe glob.
Educația e foarte importantă în Marea Britanie. Acesta este și motivul pentru care, în fiecare an, sute de mii de studenți internaționali intră în Regatul Unit, pentru a se înscrie la cursurile universităților din insulă. Pentru ei, e important să afle cât mai multe informații despre viața de student în UK.
A studia în UK înseamnă a face față unei concurențe foarte puternice
Deoarece locurile la universitățile din UK sunt la așa mare căutare, nu e de mirare că și concurența este foarte puternică. Acesta este primul lucru pe care îl vor observa cei care se vor înscrie la un colegiu sau la o universitate din Marea Britanie.
Anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, nu mai puțin de 342.620 de studenți internaționali au intrat în Regatul Unit pentru a studia. Au venit pentru a profita de toate beneficiile oferite de universitățile din insulă.
Tradiție, învățământ de calitate, recunoaștere internațională, susținere din partea statului, burse, diversitate, numeroase beneficii și oportunități peste oportunități. Toate acestea pot fi găsite în Regatul Unit. Toate acestea fac ca lupta pentru un loc la o universitate să fie foarte, foarte dură. Pentru a face față, e nevoie așadar de muncă, seriozitate și implicare.
Sistemul britanic de învățământ este unul de cea mai înaltă calitate
Recunoscut la nivel mondial drept unul de calitatea cea mai înaltă, sistemul britanic de învățământ este cuprinzător și adaptabil. Este format din patru părți: învățământ primar, secundar, educație suplimentară și învățământ superior. Doar primele două trepte sunt obligatorii. La finalizarea lor, studenții au posibilitatea de a merge mai departe cu studiile sau de a intra în câmpul muncii.
În ceea ce privește învățământul superior, poate cel mai important din cele 4, acesta este unul cât se poate de divers. Studenții au parte de numeroase programe și cursuri, toate făcute pentru a satisface cerințele tuturor celor interesați, indiferent că e vorba despre localnici sau studenți internaționali.
În Marea Britanie, accentul este pus pe performanță și eficiență. Așadar, programele de licență țin doar 3 ani, cu încă un an pentru master. Asta nu înseamnă că este sacrificată calitatea cursurilor. Chiar deloc. Datorită unor agenții precum Agenția pentru Asigurarea Calității (The Quality Assurance Agency – QAA), o organizație independentă care evaluează în mod constant calitatea oferită de universitățile și colegiile din Marea Britanie, calitatea sistemului britanic de învățământ este în continuă îmbunătățire.
Așadar, studenții au parte exact de ceea ce caută, cursuri valoroase, care să îi pregătească cât mai bine pentru viitoarea carieră dar și pentru viață.
Susținere financiară din partea statului
Partea financiară este una foarte importantă, mai ales într-o țară scumpă, precum Marea Britanie. Trebuie însă să spunem că Marea Britanie nu se teme să investească în cei care vor să studieze.
Guvernul britanic le pune la dispoziție studenților surse de finanțare pe care aceștia le pot accesa pentru a-și plăti cursurile dar și alte cheltuieli. Acestea sunt accesibile chiar și studenților internaționali.
În funcție de îndeplinirea anumitor condiții, precum cunoașterea limbii engleze cel puțin la nivel mediu sau participarea la cel puțin 80% din cursuri, studenții pot primi fonduri în valoare de până la £25.000. Suma e una mare iar procesul de a o primi poate părea complicat.
Din fericire, studenții au acces și la companii de recrutare în învățământ. Unele din aceste companii, precum Atlantic London, oferă gratuit servicii de consultanță tuturor celor interesați să studieze în Marea Britanie. Experții lor pot foarte ușor ofere sfaturi pentru obținerea finanțării din partea guvernului, dar și să recomande cursurile sau universitățile cele mai potrivite pentru fiecare student.
Pentru un student, a primi această susținere din partea statului britanic poate acționa atât ca un scut împotriva grijilor pe care le-ar putea avea fără ea, dar și ca un puternic motivator, care să ambiționeze studentul astfel încât acesta să folosească la maxim oportunitățile primite.
Viața în Marea Britanie
Diversitatea face ca viața în Marea Britanie să fie foarte interesantă. Chiar dacă vorbim despre un singur regat, acesta cuprinde foarte multe regiuni diferite, cu accentele și culturile lor. Din fericire, astăzi, engleza te ajută să te descurci oriunde te-ai afla.
Pentru că vorbim despre o insulă, vremea este una cu care puțini sunt obișnuiți. Vara e anotimpul cel mai bun pentru călătorii, cu temperaturi în jur de 25°C. Primăvara și toamna sunt mai răcoroase, iar iernile nu sunt foarte dure, cu temperaturi între 0°C și 7°C. Zăpada nu e neapărat la ea acasă în insulă.
În ceea ce privește găsirea unei locuințe, acest aspect depinde mult de universitatea la care un student se înscrie. Acestea pot avea propriile lor clădiri de locuințe pentru studenți. Chiar dacă studenții internaționali au prioritate la obținerea unui loc în aceste cămine studențești, e necesar ca aceștia să se informeze și să depună cererile necesare din timp. Cererea este mare, iar locurile sunt limitate.
Ce se întâmplă după terminarea studiilor?
Studenții internaționali care termină cursurile unei facultăți din Marea Britanie au la dispoziție numeroase oportunități. Aceștia pot să se angajeze, pot să continue studiile sau se pot întoarce acasă. Cu un bagaj plin de cunoștințe și aptitudini foarte folositoare, nu vor avea probleme în a găsi un loc de muncă bine plătit și să își construiască viețile la care au visat.
*Acest articol este un guest post.
Și eu am vrut să merg când eram la facultate, însă până la urmă nu m-am mai înscris.
Foarte interesant acest articol!
”Copilul” meu cel mic a făcut facultatea în Anglia și știu despre ce este vorba.
Este o experiență extraordinară și un mare câștig pentru cei care studiază acolo.
Noi suntem foarte mulțumiți. Nu-i simplu, nu-i ușor, dar ce este ușor este și prost.
Am facut un curs de engleza in Marea Britanie. Mi-a placut, a fost o experienta placuta!
Si fata mea a inclinat pentru a studia arhitectura in UK, dar in final a ales Romania datorita faptului ca nu eram siguri daca o puteam sustine financiar
La un moment dat am cochetat și eu cu ideea de a studia în UK, dar mi-a trecut. 🙂
Ce interesant. Mă bucur că am aflat atâtea lucruri despre acest subiect.
Sunt într-adevăr niște avantaje, cui ii place și are posibilitate e păcat sa nu meargă.
Chiar sunt niște avantaje. Util articolul.
Am o nepoata care studiaza in UK si e foarte multumita de conditii , de tot. Bine, acum cu pandemia nu punem la socoteala caci nu prea s au mai facut, dar cand totul era ok, scoala este super, clar cu o clasa mai inalt decat la noi din pacate. La noi se face scoala pe “toceala”, acolo mai mult pe practica si “discutie”.
Si fetita mea tot in Anglia isi doreste sa-si continue studiile.
Am aflat multe lucruri importante din articolul tau. Mi-as dori ca si copii mei sa faca o facultate in afara tarii
Niște lucruri chiar interesante 🙂 de reținut.
Tot mai mulți tineri se îndreaptă spre Uk in privința studiilor. Un articol foarte util!