Încălţăminte sport sau bocanci de munte? Ce alegem în drumeţii?
Nu ştiu dacă v-am mai spus, dar eu am făcut Facultatea de Geografie şi Geologie. Recunosc că m-am înscris la această facultate din impuls, deşi pe tot parcursul liceului eram convinsă că voi alege Psihologie sau Sociologie. Totuşi, nu am regretat deloc alegerea, chiar dacă nu lucrez în domeniu. Asta şi datorită practicilor uimitoare, în care băteam ţara în lung şi în lat, încercând să îi descoperim secretele.
Pentru că noi aşteptam tot semestrul practica, în care ştiam că profesorii coordonatori vor alege cele mai frumoase locuri prin care să cutreierăm. Plecam câte o săptămână şi în fiecare zi eram în alt loc. Munţii erau ai noştri, iar drumeţiile la ordinea zilei. Bineînţeles, amestecam distracţia cu utilul şi învăţat distrându-ne, chiar mai mult decât am fi făcut-o la orice curs. Probabil că şi din facultate mi se trage dragostea pentru munte, având în vedere escapadele noastre destul de dese, chiar şi în afara practicilor obligatorii.
Încălţăminte sport sau bocanci de munte?
Dar, pentru că niciodată nu urcam pe munte fără să avem o pregătire temeinică înainte, vă las şi vouă câteva sfaturi. Vă vor prinde tare bine atunci când mergeţi în drumeţii, mai ales dacă aveţi mult de urcat.
Alegeţi întotdeauna să purtaţi bocanci de munte. Aceştia au altfel de aderenţă şi veţi putea urca mult mai simplu. O pereche simplă de pantofi sport poate să vă îngreuneze foarte mult urcatul, mai ales dacă alegeţi un traseu mai dificil. Optaţi pentru o pereche de încălţăminte sport outdor sau bocanci de munte de calitate. Acesta era primul sfat pe care îl primeam înainte de a merge la munte. Să ne cumpărăm încălţări bune, care să aibă aderenţă, să nu se ude şi să ne ajute să urcăm.
O mulţime de modele de bocanci de munte extrem de buni am văzut pe Alpina Shop. Preţurile poate că par un pic mai mari, dar având în vedere că astfel de încălţări ne ţin ani întregi, raportul preţ-calitate este excelent. Şi siguranţa este primordială, nu-i aşa?
Câteva sfaturi pentru drumeţii reuşite
Pe lângă încălţări, trebuie să mai aveţi grijă de câteva detalii, pentru a avea o drumeţie reuşită. Pentru cei neexperimentaţi, este bine să o luaţi uşor, cu trasee scurte şi uşoare, pentru a fi siguri că nu cedaţi fizic prea rapid.
Aşadar, ce să facem înainte de o drumeţie şi în timpul ei?
- Niciodată să nu aveţi mâinile ocupate. Lucrurile trebuie cărate în rucsac, pe ambii umeri. Nu vă încărcaţi bagajul cu lucruri inutile, deoarece va deveni foarte greu de cărat.
- Mergeţi constant şi luaţi pauze organizat. Pe noi ne sfătuiam profesorii să nu mergem repede, ci să ne găsim un ritm constant, pe care să îl păstrăm. După părerea lor, trebuia să urcăm 45 de minute, apoi pauză de 15. Nu ne ieşea mereu, mai ales că ne tot opream să facem poze şi să ne bucurăm de natură.
- Aveţi grijă să beţi multă apă, pentru a nu vă deshidrata. Efortul vă va face să transpiraţi, aşa că beţi câte puţină apă, cât mai des.
- Să aveţi mereu în buzunar ciocolată, stafide sau batoane de susan. Sunt energizante şi vă vor ajuta să vă recăpătaţi puterile.
- Nu uitaţi să puneţi în rucsac o pelerină de ploaia. Vremea la munte e capricioasă şi nu ştii niciodată când ai nevoie de ea.
- Nu vă îmbrăcaţi foarte gros, pentru că vă veţi supraîncălzi. Alegeţi haine în mai multe straturi, pe care să le puteţi da jos.
- Fiţi atenţi la drum şi nu vă aventuraţi în locuri periculoase. Siguranţa e pe primul loc, nu uitaţi!
Vouă vă place să mergeţi la munte? Ce sfaturi mai aveţi pentru cei care sunt la început?
Foarte bune recomandari! Obisnuiam sa merg mult in drumetii cand eram copil si adolescenta, in ultimii ani nu prea am mai avut ocazia, dar sper ca anul asta sa fie altfel.
Foarte bune recomandari,nu stiam de cicolata,nu am mai fost de 2 ani la munte,dar imi doresc sa ajung!
Nu sunt adepta muntelui, însă merg din când în când și chiar mi-ar trebui încălțăminte adecvata.