Rețetă tartă cu prune
Pentru că încă mai sunt prune destul de multe, m-am gândit să vă las și vouă rețeta de tartă cu prune pe care am făcut-o eu acum puțin timp. V-am cerut idei de rețete cu prune pe Facebook și până la urmă am hotărât să fac o tartă. A ieșit foarte bună, combinația dintre aluatul fraged și prunele dulci-acrișoare fiind una potrivită.
Ce ingrediente am folosit pentru rețeta de tartă cu prune?
Pentru tartă
- 200 grame zahăr
- 200 grame unt
- 3-4 linguri de lapte
- 2-3 linguri de iaurt
- 600-700 grame făină
- un praf de copt
- puțină sare
Pentru umplutură
- 400-500 grame prune bine coapte
- 1-2 linguri de zahăr
- 1-2 linguri de scorțișoară
- un ou pentru uns
* Pont – Toate ingredientele le-am folosit reci, pentru a ieși un aluat cât mai fraged.
Am amestecat făina cu sarea, praful de copt, zahărul și untul rece tăiat cubulețe, până am obținut un aluat nisipos. Am adăugat treptat iaurtul și laptele, și am frământat cu mâna doar până am obținut un aluat puțin lipicios. Aluatul trebuie să se desprindă ușor de mână, dar să rămână moale și elastic. În funcție de situație, îl mai puteți înmuia cu lapte sau mai puteți adăuga făină.
După ce aluatul a fost gata, am acoperit cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru vreo oră.
Între timp, am pregătit prunele. Le-am scos sâmburii, le-am rupt în bucăți și le-am amestecat cu zahărul și scorțișoara.
Când aluatul a crescut, l-am împărțit în două bucăți inegale (una cam trei sferturi din aluat, iar cealaltă un sfert. Bucata mai mare am întins-o bine și am pus-o în tava tapetată cu unt și făină, având grijă să îi acopăr și pereții. Peste ea am pus prunele. Din bucata mai mică am tăiat fâșii de aluat, pe care le-am pus peste umplutură. Am uns totul cu ou și am pus tava în cuptorul preîncălzit.
Am copt tarta cu prune cam 45-50 de minute, la 180 de grade, cu ventilație. La cuptorul normal, trebuie foc mediu. Am încercat să o tai caldă, dar aluatul era prea fraged și avea prea multă umplutură, așa că am eșuat și am rupt-o. Rece, însă, s-a tăiat perfect.
P. S. E bună tare cu înghețată. 😛
Cat de bine arata,am sa incerc si eu reteta!
Mulțumim pentru rețetă!
Arată delicios ! Yummy vreau să-mi fac și eu ! Poftă bună !
Sunt sigură că a fost delicioasă. Îmi plac aluaturile de tartă. Datorită untului în cantitate mare au o textură deosebită, delicioasă.
Vai, cât de bine arată!!!